Shrnutí a pár rad a tipů

Vítejte v našem posledním příspěvku, kde shrneme pár věcí o Asii: ceny, ubytování, hmyz apod. Příspěvek bude bez obrázků a trochu nudný, ale to je také jeho cíl ... má přinést pouze informace.

Úžasný

My měli knížku o Malaysii a Singapuru od ROUGHGUIDES a nemůžu ji než vyzdvihnout. Zdála se mě lepší než-li podobná od LonelyPlanet. Většina cestovatelů, ale měla právě knížky od druhého jmenovaného s obecnou publikací o jihovýchodní Asii, kde je o Malaysii o řád měně informací: Southeast Asia on a Shoestring Travel Guide. Na pár místech jsme našli knihovničky v rámci ubytování a v nich občas nějaké starší vydání publikací o Asii od LonelyPlanet. V Bangkoku lze na ulici (kousek od našeho hotelu) koupit spoustu těchto publikací z druhé ruky. Thajsko jsme zvládli bez knížky, ale občas nám chyběla.

Sprchy a toalety jsou v celé Asii sdílené. Výhoda je že při sprchování se vždy umeje záchod:-)

GSM: Co se týká GSM, tak signál je skoro všude i na ostrovech. Koupili jsme si místní SIMkarty (v Malaysii na letišti v KL) a v Thajsku v 7/11. V Malaysii jsme měli TuneTalk, kde lokální ceny jsou velmi příznivé a i ceny do zahraničí nejsou špatné. Jen u nich není roaming a pokud máte iPhone nebo jiný podobný telefon, tak je zde problém, že jim prostě Internet přes EDGE či GPRS funguje s jakýmkoliv nastavením - je jedno jaké máte APN, hesla apod. Což je dost na prd, protože cena za data je vysoká a tyhle nové mašinky se připojují pořád a občas i nechtěně (jste na WiFi a ta vypadne, či jste na chvíli mimo signál WiFi a je to ...). Druhý operátor, od nějž jsme měli SIMku je Celcom. Ceny měl téměř stejné, ale fungoval na něm i roaming (ale cena za SMS ze Singapouru byla 2RM). V Thajsku jsme si pořídili True Move, která má opravdu dobré ceny 1báth za minutu kamkoliv a funguje tam i roaming, který je již, ale cenou jinde.

Na co se taková tamní SIMka hodí? Především na rezervování ubytování. Protože občas je fakt pekelně vyprodáno a je potřeba toho hafo obvolat. Navíc občas je to dost lámavá angličtina a tak ten hovor trochu trvá a na to se roaming s jakýmkoliv naším operátorem opravdu nehodí (měli by se zamyslet, protože dneska je fakt triviální si tam koupit SIMku - Austrálie, Thajsko, Malaysie - a na nějaký roaming se vyprdnout!). A vyplatí se to i na pár dní:-)

 

Nemoci: Asi není jednoduché nedostat průjem, takže tento bod splněn:-) Horko vás může složit dvěma způsoby: úpal nebo můžete nastydnout. Ptáte se jak? Klimatizace v busech, obchodech, ubytování a podobně. Takže ta druhá věc mě docela složila v Bangkoku, kde to byl s teplotama fakt extrém. Nevím proč tam mají klimatizaci nastavenou všude snad na 22 stupňů. Úpal jednou složil zase Alču.

Zvířátka: Jinak občas v levnějším ubytku narazíte na šváby (my si vždy vybrali bezšvábové) a také ve vlaku jsou:-) No a pak jsou už jen dvě potvory, co vás můžou pozlobit: komáři a plankton. Plankton štípe jako blázen obzvláště v době monzunu, někdo na něj může mít reakci - Zdenda měl moc pěkné tečky na zádech:-) Prej ale pomáhá se hodně natřít mlékem na opalování. Bohužel jsme zjistili až pozdě - dokonce tak pozdě, že jsme si nevšimli, že při šnorchlování se mraky rozplynuly a vyšlo slunce - takže dva následující dny jsme měli záda a nohy v jednom ohni. Takže největším nepřítelem nakonec bylo slunce:-) Poznámka od Zdendy: Štípance od planktonu bolí zhruba jako štípance od mravenců, akorát je jich většinou o dost víc:) Ono namazání opalovacím krémem jsme zkusili později a alespoň u mě naprosto nezabralo. Já jsem měl záda v jednom ohni 4 dny :) Konec poznámky. Co se týká komárů, tak jsou všude. Nezjistili jsme, zda pomáhá repelent nebo protikomáří náramky. Když chtějí, tak stejně štípnou. Pomáhá se zahalit od hlavy až k patě, ale to má nevýhodu: je vám sakra horko:-) Přes poledne je ale komárů nejméně, je jim také horko. Moskytiéry na ostrově se osvědčili, jinak jsme je ale tahali zbytečně, jinde již bylo ubytování v pořádku a s minimem komárů. Jinak komáři milovali především Alču, mohla by vyprávět. Někteří lidé, které jsme potkali, byli poďobaní od hlavy až k patě, asi měli sladkou krev:-)

Velká zvířátka: Pro případné cestovatele: nepotkali jsme žádného obrovského pavouka, štíra či něco podobného. Teda ve volné přírodě. Potkali jsme je jen v teráriu. Hady jsme zahlédli asi dva a ti velmi rychle utekli. Ve volné přírodě jsme viděli jen motýly, obrovské stonožky, mravence a termity a pár větších brouků. Takže pohoda.

Alkohol: Toto je jediná věc, která je v místech, kde jsme byli, drahá. Tím myslím, že stojí stejně nebo více než v Čechách. Skoro všude koupíte pivo (5RM za plechovkovou třetinku v Malaysii v restauraci, 65batů v Thajsku). V turistických destinacích koupíte i drahé víno  (v Malaysii jsme si dali sedmičku za 45RM) a míchané koktejly (80-180bátů, 8-18RM). V muslimských částech ani pivo - především Kota Bharu v Malaysii.

Nealko: Nealko na rozdíl od alkoholu je všude a pěkně chlazené. I na ulici koupíte v ledu vychlazenou plechovku s colou nebo vodu v petce za velmi rozumný peníz. Navíc je to bezpečné na pití (především vodu je nutné kupovat, protože nikdy nevíte co poteče z kohoutku). Cena za vodu od 1RM do 3RM (10-20bátů) za 1,5l vodu. Za třetinku coly je to podobné cca 20bátů nebo 2RM). Nejlevnější jsme našli v Tesco v Bangkoku za 11bátů, což je parádní cena:-) (cca 7kč za plechovku). Specialitou je v Thajsku a na ostrovech v Malaysii dělání šejků z čerstvého ovoce a ledu. V Thajsku na ulici toto vyjde tak na 20bátů, v restauraci na 40-50bátů a v Malaysii na ostrovech cca na 5RM.

Jídlo: Jídlo se všude koupí na ulici, ale občas to nevypadá vábně - jídlo vypadá dobře, ale zázemí kde se vařilo moc ne - bordel a špína. Takže je lepší najít nějakou restauraci. V Thajsku je to na ulici o něco (dost) lepší než v Malaysii. Ceny jsou velmi přívětivé. Smažená rýže v Malaysii cca 6RM, v Thajsku v restauraci cca 80bátů, na ulici i za 30bátů. Na ostrovech je možné si dát ryby, které jsou již cenou jinde, ale proti zbytku světa se to hodně vyplatí (u nás by to stálo o řád více). Jediné zklamání bylo jídlo ve vlaku, kde bylo drahé a hnusné. Jinak skoro všude se dá najít McDonald, kde sice jídlo stojí o něco více, ale když se bojíte není jiná volba:-) Jinak nepočítejte s koupí: sýrů, uzenin, másla, jogurtů (občas se najdou v Thajsku) a normálního pečiva (jen toustový chleba). Tohle se tam nevede. Kromě Singapouru, kde to již lze koupit. Pro bezlepkovou dietu, je to tam těžké a i když se snažíte, vždy něco lepkového sníte. Bohužel. Zlatá Austrálie a Evropa.

Smrad: Není pravda že Asie smrdí, ale je pravda že většina měst a městeček smrdí ... prostě jak vaří na ulici tak to občas je síla:-) Ale zvyknete si ... je to to nejmenší. Poznámka od Zdendy: Největší smrad je vždy v čínské čtvrti, to je opravdu k nevydržení - alespoň prvních pár dnů než si zvyknete. Nejlépe je tento smrad zkombinovat ještě s durianem a pravými odpadky, to je teprve síla:)

 


Thajsko:

Levnější než Malaysie, ale ne o moc. Všude, kromě 7/11 se smlouvá. Všude na vás pokřikují taxikáři, rikšáři a lidi co na ulici něco prodávají. Nejprve to nevadí a je to fajn. Pak už to začne štvát a naučíte se třeba na nic neukazovat, jinak vám nedají pokoj. Doprava v Thajsku není problém, jen je třeba vzít v potaz dvě věci: 1. vlak a státní busy a lodě mají dané ceny a především vlak, je třeba bookovat hooooooodně dopředu, jinak je pořád plno! 2. Ostatní soukromá doprava se musí smlouvat (busy, taxi, rikši, ...). Dobrá věta při smlouvání (pokud víte reálnou hodnotu věci nebo cesty, kterou chcete jet taxíkem) je "Můj Thajský kamarád mě řekl, že to má stát tolik a tolik a ne víc", dost často to pomáhá. Protože jinak vám dají cenu krát 3 a i po usmlouvání to bude pořád o dost více:-) (Ale méně než v Čechách:-))

POZOR: Pokud smlouváte u rikš tak vám klidně potvrdí velmi nízkou cenu až na jeden detail, že vás protáhnou nasmlouvanými obchodníky se vším možným, ale především krejčovstvími (platí především pro Bangkok, v Chinag Mai jsme se s tím nesetkali).

Thajsko je rozhodně více orientované na turisty, takže je tam i více atrakcí a všude narazíte na agentury, které nabízejí různé výlety. Takže se vám nestane, že by jste neměli co dělat:-) Thajci jsou velmi milí, slušní a pořád se usmívají.

Thajsko je velké a jednou se tam chci podívat znova a projet více odlehlé části na severu, pobřeží na jihu a pár ostrovů. Za těch pár dní to nešlo stačit:-)

Malaysie:

V Malaysii je to všechno trochu jinak. Turistů si tolik nevšímají (asi jako ve většině světa) a tak máte klid si udělat vše jak chcete. Když něco potřebujete Malaysijci nejsou již tak milí, především to bude asi islámem, který je občas fakt otravný (na Alču neustále pokřikovali jako odkud je a tak ... a to měli zahalenou manželku za sebou na motorce apod. ... jsou to prasata). Kuala Lumpur je hodně multinárodnostní - Číňani, Indové a Malayci - takže tam je to dobré. Turistické oblasti jsou také v pohodě. Ale muslimská část kolem Kota Bharu je taková no ... jiná:-)

Nejlepším místem jsou asi již zmiňované ostrovy a Cameron Highlands, kde je možné dělat moc pěkné treky v rozumné teplotě:-) Všechno co za to stojí vidět, jde v Malaysii projet za dva a půl týdne, alespoň podle mě:-)

Singapore:

Singapore je již moderní velkoměsto, kde najdete míchání západní a asijské civilizace. Je tam oproti zbytku Asie velmi čisto a třeba autobusy mají své zastávky! Na den, dva moc pěkné místo. Ceny rozhodně vyšší než Malaysie či Thajsko. Ale o kousek menší než v Austrálii. Doporučuji tuhle destinaci jako startovní nebo cílovou ... protože jinak je škoda sem zajíždět, je to trochu z ruky:-)

 


Ubytování (cena vždy za celý pokoj):

Kuala Lumpur: Monkee Inn - 65RM/noc pro dva, 75RM noc pro tři (dvě lůžka plus přistýlka, A/C)

Velmi jednoduché pokoje - jen postele. A/C dostupné. Vše čisté, pěkný bar součástí hostelu, společné sprchy celkem na úrovni. Rozhodně jedno z lepších ubytování v Chinatownu za rozumnou cenu. Možnost použít společnou lednici. WiFi a PC s Internetem v ceně. Společenská místnost. Hodnocení: 4/5

Cameron Higlands: Father's Guest House - 55RM/noc pro tři ve čtyřlůžkovém hangáru

Velmi tiché místo! Bydleli jsme ve spodní částí, kterou jsme nazvali hangár a která vznikla přestavbou ubytování po dělnících z Bangladéše. Pokoj byl obrovský. Cena přijatelná. A/C nepotřebné (je tam chladněji). Čistota ušla. Sdílené sprchy a toalety ušly. Přirovnal bych to táborům v Čechách - jak čistotou tak umývárkami. WiFi a PC s Internetem dostupný jen v hlavní budově za mírný poplatek. V areálu je i celkem dobrá restaurace. Hodnocení: 3,5/5

Ostrov Perhentian Kencil: D'lagoon - 85RM/noc (dvě lůžka plus přistýlka, bez A/C)

Měli jsme vyšší cenu, kvůli ubytování kde byla i sprcha a záchod. Sprcha = roura ze stěny. Zbytečné, ale nebylo nic jiného volného. Není A/C, jen větrák. Nutné přivézt si moskytiéru, protože chatka je děravá jak řešeto a komárů hafo. Postele nic moc. Internet a teplá voda nejsou. Hodnocení: 2,5/5

Kota Bharu: Zeck's Travellers Inn - první noc v místnosti pro tři s oknem bez A/C za 40RM, druhý pobyt za 30RM (20RM pokoj bez A/C a okna pro dva a 10RM postel v místnosti s palandami)

Skoro bych řekl domácí ubytování. Pokoje rozumné. Ručníky za příplatek. Internet za malý příplatek (asi 2RM). Paní domácí dělá i snídaně. Pan i paní domácí jsou hrozně upovídaní a s jejich jednoduchou angličtinou je to takové veselé:-) Na přespání dostačující a levné. Jen si neberte pokoj bez okna, je tam asi 50 stupňů a fakt se tam nedá spát:-) Sprcha a záchod sdílené. Poznámka od Zdendy: Zato postel v ubytovně byla pohodová i s větrákem, spalo se tam krásně:-) Hodnocení: 2,5/5

Chiang Mai: Chiang Mai Traveler Lodge - 550bátů/noc (pokoj bez A/C pro tři - tři postele)

Po Malaysii celkem levný hotel, kde překvapila koupelna a záchod součástí pokoje a celkem dobré služby (jen bacha na to, že se musí smlouvat i v hotelové agentuře, jinak vás natáhnou jako nás - bus jsme mohli usmlouvat na 300 do Bangkoku, ale nevěděli jsme, že se tu smlouvá a tak nás to stálo 500 - cca 350kč) což je celkem dobrá cena po Austrálii, takže nám to ani nepřišlo:-))). Každý den nový ručník a úklid. Hotelová restaurace stojí za prd a pořád nic nemají. WiFi Internet je v ceně, ale jen dole v hale, ale je tam elektrika a dá se tam celkem pohodlně sedět. Cena s A/C by byla o 200 bátů vyšší za pokoj. Hodnocení: 3/5

Bangkok: Baan Sabai - 600bátů/noc (pokoj s A/C pro tři - tři postele)

Čistý a celkem levný hotel, kousek od Khao San. Ač je v centru, je celkem tichý. Služby dobré. Ručníky ale nemění a trochu smrděli. Několik pater, ale bez výtahu. Vlastní koupelna a záchod. Hodnocení: 4,5/5

Kluang: Tong Siang Hotel - 52RM/noc (pokoj s A/C pro tři - tři postele)

Čínský hotel, minimálně z druhé světové. Působí špinavě, ale šváby jsme nenašli. Smrdí (okna do světlíku). V ceně A/C. Ručníky také asi z druhé světové (froté, ale bez vláken:-)), mýdla z jiného hotelu, žádný Internet, bába na recepci umí Anglicky asi jako já když jsem se narodil. Ale její syn uměl dobře:-)) No v Kluangu není moc výběr, takže za tu cenu to na přespání stačilo. Hodnocení: 1/5

Tioman - Salang: Pondok Sri - 90RM/noc (pokoj s A/C pro tři - tři postele, lednice)

Moc pěkné ubytování. Čisté, s A/C, ručníky a lednicí. Sprcha a záchod velmi slušné a soukromé. Trochu dál od pláže a restaurací (pár minut chůze). Velmi tiché a klidné místo, kde jen občas řádí opičí gangy. Hodnocení: 4/5

Singapoure: Hotel 81 Selegie - S$ 149/noc (čtyřlůžkový pokoj s A/C, TV, lednicí, fénem, pěknou koupelnou, teplou vodou, cena za tři osoby)

Na závěr jsme si dopřáli luxus - normální hotel (Ono se nedalo nic jiného volného sehnat, kvuli právě probíhajícím Singapore 2010 Youth Olympic Games:-)). Vše čisťoučké, ručníky, A/C, LCD TV, telefon, fén, parádní koupelna se záchodem, sprchový gel, kartáček na zuby atd. Prostě hotel jak má být. Jen okna tam nebyla, ale vůbec to nevadilo. Hodnocení: 5/5

 


Den za dnem:

Po 26/7: přelet ze Sydney do Melbourne
Út 27/7: přelet z Melbourne do Kuala Lumpur na letiště, 9RM (za osobu) cesta busem do Kuala Lumpur
St 28/7: Kuala Lumpur
Čt 29/7: Kuala Lumpur
Pa 30/7: z Kuala Lumpur do Cameron Highlands minibusem za 32RM (za osobu)
So 31/7: Cameron Highlands
Ne 1/8: Cameron Highlands

Po 2/8: z Cameron Highlands na ostrov Perhentian Kecil - minibusem, lodí + v ceně zpáteční jízdenka lodí - 130RM
Út 3/8: Perhentian Kecil
St 4/8: Perhentian Kecil
Čt 5/8: z ostrova Kecil do Kuala Besut lodí a pak taxíkem do Kota Bharu (KB) za 45RM (celé taxi)
Pa 6/8: z Kota Bharu taxíkem za 25RM na letiště, z letiště za cca 142RM za osobu s AirAsia do Kuala Lumpur
So 7/8: z Kuala Lumpur letadlem (AirAsia) za 365RM do Chiang Mai v Thajsku, z letiště taxíkem za 120bátů do hotelu
Ne 8/8: Chiang Mai

Po 9/8: Chiang Mai
Út 10/8: Chiang Mai
St 11/8: z Chiang Mai busem přes noc do Bangkoku za 500 bátů
Čt 12/8: Bangkok
Pa 13/8: Bangkok
So 14/8: Bangkok
Ne 15/8: Bangkok

Po 16/8: z Bangkoku přes noc vlakem první třídou do Sungai Kolok za 1700bátů osoba
Út 17/8: ze Sungai Kolok taxíkem za 60RM (celé taxi) do KB
St 18/8: z KB taxíkem na vlak za 25RM (celé taxi), vlakem (druhá třída, A/C) za 39RM za osobu do Kluang
Čt 19/8: z Kluangu busem za 10,4RM (za osobu) do Mersingu, z Mersingu za 35RM (za osobu) na Tioman do vesničky Salang
Pa 20/8: Tioman/Salang
So 21/8: Tioman/Salang
Ne 22/8: Tioman/Salang

Po 23/8: Tioman/Salang
Út 24/8: z Tiomanu do Mersingu za 35RM lodí a z Mersingu za 26RM do Singapore
St 25/8: z hotelu na letiště za S$ 1,9
Čt 26/8: v 0:55 odlet do Čech přes Dubaj

 


Tak a to je konec shrnutí, třeba toto někomu pomůže v plánování podobného tripu. Pokud by jste měli nejaké dotazy, tak mě můžete napsat.

31.08.2010 vytvořil(a) hell, 06.09.2010 upravil(a) hell, přečteno 106529x
Zpět